Keloider

Ingen har ju knappast undgått att se mitt födelsemärke mellan brösten. Det har inte alltid varit sådär stort och fult utan det har lixom fran att varit en liten prick, sakta men säkert vuxit sig större och mer och mer tagit över mitt liv.

Jag har flera gånger gått till läkaren om det för att alltid få beskedet: Den där är helt ofarlig och jag råder dig att inte ta bort den för att ärret kommer bli mycket fulare än själva födelsemärket.
Tydligen har man extra dålig ärrbildning fram på bröstet och bak på övre delen av ryggen.

När jag var gravid med Georg så gick jag återigen för att få den uppkollad. Återigen fick jag svaret att den är helt ofarlig men nu sa hon att den blivit tillräckligt ful och stor för att ta bort den av skönhetsskäl.
Jag frågade då om det de andra läkarna sagt till mig om ärrbildningen och fick då svaret att det kan väl hända att man har extra dålig ärrbildning där men att logiskt sett blir ju knappast ärret större än det som ska bort.
Jag tyckte att det lät logiskt jag med så jag for hem å väntade på kallelsen.
Kallelsen kom och nu har jag varit hos en läkare. Som jag trodde så var det inte läge at göra ingreppet nu men jag gick ändå dit för att han (som är lite mer specialiserad på detta) skulle se det och samtidigt också titta på ett annat märke jag har. Han varnade mig återigen för ärrbildningen fram på bröstet och jag upprepade då vad förre läkaren sagt och frågade om det kunde bli större och fulare än märket.

Han visade mig då dessa bilder (varning till känsliga läsare)





Tydligen kan det på dessa områden (på bröstet och bak på övre delen av ryggen) bildas s.k. keloider när man är där och skär. Det handlar alltså inte om vanlig ärrbildning som är lite sämre där utan det handlar om att bindväven i huden reagerar på nåt skumt sätt och då bildar sånna här som alltså om man har riktigt otur kan bli sådär stora.
Å har man väl fått dom så går det inte att göra nåt åt. Tar man bort dom så kommer dom bara tillbaka.

Så jag är verkligen i ett pest- eller kolera-läge. Visst har jag hellre kvar mitt födelsemärke än att få sånnadär. Mitt märke är ju gulligt i förhållande. Men det är ju inte alls säkert att min bildväv reagerar på det här sättet och att allt går bra.

Åååå varför skulle jag få ett födelsemärke som skulle växa sig stort just där.

Bjuder på en sötare bild så att ni får lämna min blogg i lite godare mod.


Kommentarer
Postat av: Moa

Nämen... Vad är det där för skrämselpropaganda? :) Eller är det vanligt att det blir sådär?

Georg är jättelik dig på den där bilden!

Postat av: Ylva

Hu! Behåll dina fina märken! Eller kolla i forskningsdatabaserna hur vanligt detdär är egentligen... Mitt användarnamn och lösen funkar fortfarande till umu :)

2009-03-29 @ 12:11:42
Postat av: sara

Men alltså är det jättevanligt att det blir sådär just?? går det inte bränna bort märkerna med laser, finns ju en som gör det i luleå vet jag, gjorde det med en prick på hakan som jag ananrs bara klöste på, men det blev som som att den drog ihop sig till en skorpa och sen föll bort... vet inte om just din typ av märken men tänker att det kanske är bättre än att skära bort dom?? Kostar som en vanlig läkare att gå dit och frikort gäller om du har ett sådant! du borde iaf forska runt lite så du inte går på vad en läkare skrämt i dig, för det kan ju va så att det är en risk, men är ju inte säkert det är jättevanligt att det blir sådär...sen tror jag inte folk tänker så mycket på det där men jag vet ju, har man märkt något själv så är det svårt att sluta tänka på det och då vill man ju verkligen ta bort det...hoppas det löser sig!

Kram

2009-04-03 @ 12:28:56
Postat av: Lena

Oj... det var värst..Tur att jag inte såg såna bilder innan jag tog bort en lite irriterande knöl fram på bröskorgen för så där tusen år sen. Ärret blev större än det jag tog bort men det är platt och inte alls som på bilderna.Men nog syns det lite..men hellre det än det jag hade..

2009-04-05 @ 17:07:09
URL: http://www.miramilaia.se
Postat av: Ali

Hej! sökte på google om ärrbildning fick upp din blog. Jag har ungefär samma men mina växer överallt i kroppen. Jag har haft ett helvete vågar ej bada. Mår inte alls så bra. Det killar ofta, senaste tiden mer.

Jag har besökt läkare i Sverige, Tyskland,Libanon och Libanon alla säger att Cortison hjälper men minna ärr blir värre. Har du några tips? Någon bra läkare som du rekommenderar? Tacksam för svar

2011-08-28 @ 04:47:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback